Найбільших збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Луганській, Запорізькій областях та у Києві. Так, станом на 25 листопада 2023 року збитків зазнали 1750 об’єктів культурної інфраструктури., повідомляють у МКІП.

Клубні заклади постраждали більш від інших закладів культури (49% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків).

 Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 864;
  • бібліотеки – 613; 
  • заклади мистецької освіти – 136;
  • музеї та галереї – 106;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 31.

Пошкодження і руйнування зачепили культурні об’єкти у 266 територіальних громадах (18,1% від загальної кількості територіальних громад України), зокрема: у Донецькій (83%), Сумській (53%), Харківській (52%), Чернігівській (46%), Херсонській (43%), Луганській (42%), Миколаївській (42%), Запорізькій (36%), Київській (26%), Дніпропетровській (19%), Хмельницькій (15%), Житомирській (12%), Одеській (8%),  Черкаській (5%), Львівській (4%), Вінницькій (3%), Закарпатській (2%), Полтавській (2%) областях та м. Києві.

Майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей перебувають у російській окупації, тому МКІП не має можливості підрахувати точку кількість об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали через бойових дій та окупації.

Реєстр об’єктів культурної спадщини

МКІП представило реєстр, що містить перелік об’єктів культурної спадщини, які охороняються держави. Наразі відомо про 105 532 внесених об’єктів культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки і техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

Очікують, що це перешкоджатиме хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізуватиме процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління.

Читайте ще

У МКІП пропонують відійти від тендерів та зібрати позабюджетні кошти на консервацію музею Сковороди. Півтора року точиться дискусія щодо необхідності консервації та відновлення музею Сковороди в Богодухівському районі на Харківщині, однак наразі далі розмов це питання не просунулося.

У ХОВА не можуть знайти підрядника для консервації музею Сковороди на Харківщині.  Начальник обладміністрації Олег Синєгубов розповів, що гроші на консервацію виділені, однак роботи не розпочати через те, що не змогли обрати підрядника. Наразі оголосили третій тендер, попередні два були скасовані.